12-01-09

Martelgang - De "Halve van Egmond" ouderwets heroïsch

Clipboard02"Geen halve marathon zo zwaar als Egmond". Klimatologisch geweld lijkt onlosmakelijk verbonden met de winterklassieker, die gisteren zijn 37e editie beleefde. In het verleden gierde de wind, kraakte de vorst en striemde de regen ... gisteren viel er weer iets van de heroïek van weleer te proeven .... " Nee hoor,ik heb die titel en tekst  niet zelf verzonnen. Deze kop stond vanmorgen op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad en vat bijzonder goed samen wat ik van de Halve Marathon van Egmond vind! Ik liep deze halve marathon (10km op het strand heen en 10km door de duinen terug) voor de eerste keer in januari 2007 en was meteen verkocht. Niet alleen is Egmond aan Zee een charmant, gezellig oerhollands dorpje, ook de schiterende organisatie van het evenement en het parcours maken deze wedstrijd zo bijzonder! En dus wist ik in 2007 al dat ik deze wedstrijd ooit opnieuw zou lopen. 2008 werd moeilijk door verbouwingen, maar dit jaar zou niets mee tegenhouden! Zaterdag vertrokken we even na de middag naar Egmond om er in de late namiddag toe te komen. We verbleven in dezelfde Bed &Breakfast als twee jaar geleden. Leuk om die mensen terug te zien. Zoontje Huub had ondertussen een broertje (Joep) gekregen en heeft een broertje of zusje op komst. De drie andere kamers waren eveneens volzet, met Nederlanders en Duitsers die zouden meelopen. Supergezellig. Snel m'n borstnummer ophalen in Hotel Zuiderduin (allemaal prima geregeld, zoals we van onze Noorderburen gewoon zijn) en nog een wandelingetje in de stad en dan dodo doen, want zondag was een belangrijke dag!

koud!Zondag - wedstrijddag. Lang geslapen en lekker ontbeten. Broodjes à volonté met pindakaas en choco. Een ideale bodem voor een halve marathon. We vertrokken op tijd naar het strand om om 10u30 de start van de kwart marathon te zien. Spectaculair. Maar toen begon het door te dringen: Koud! en Wind! Niet te doen! Volgens de krant was er windkracht 6 op het strand (tegenwind, uiteraard - danku Murphy) en de temperatuur lag rond het vriespunt. Ai ai, dat beloofde voor 's middags! Precies om 12u33 werden we op gang geschoten. Dankzij een mooie eindtijd 2 jaar geleden mocht ik in het eerste startvak van de recreanten starten (na de wedstrijdlopers en de bedrijvenloop) en dus hadden we lekker veel plaats om te lopen, zelfs op smallere stukken. Prima geregeld zo, die start in stukjes!  Eerst een rondje door het dorp - ging lekker - en na 2,5 km gingen we het strand op. Direct wind pal op kop. Heftig! Koud! En erger nog: tegen alle verwachtingen in was het zand niet bevroren en hard, maar mul. Helemaal MUL! Het werd dus ploeteren en ploegen in het kwadraat. Soms moesten we over water springen, omdat we "gevangen" zaten tussen water (op een zandbankje) en het was dus allesbehalve makkelijk. Toch steeds een tempo rond de 5:30 min/km kunnen aanhouden. Was ik best tevreden mee. Ongelofelijk adembenemend mooi. Dat is het belangrijkste eigenijk. Een lange, gekleurde mensensliert op het strand, duizenden lopers en toch hoor je enkel.... de zee! Daarvoor alleen al zou je mee moeten doen! De organisatie zorgde voor een prima bevoorrading met water, sportdrank en zelfs thee, dat deed deugd!Clipboard03
Na 10km gingen we de duinen in. Ha! Wat een opluchting. Uit de wind was het meteen een stuk warmer en de duinen - hoewel allesbehalve plat - liepen een stuk vlotter. Moest dus niet aan snelheid inboeten in de tweede helft. Zelfs de gevreesde bloedweg (stijgend weggetje rond km 19), die voor het evenement herdoopt werd tot "bloed uit je benen weg", viel zowaar mee. En zo kwam ik in een kleine 1u55 min over de streep. Deed er een minuutje langer over dan 2 jaar geleden, maar dat vind ik gezien de weersomstandigheden nog een prestatie! Volgens de organisatoren is het de zwaarste editie geweest in 13 jaar tijd! En ik ga hen niet tegenspreken hoor!  Snel gaan douchen en dan met Maarten lekker gaan eten in een restaurantje om af te sluiten. Super! 's Avonds zat er al een mailtje van d organisatie in de bus:Clipboard01

medailleVanmorgen dan nog een lange wandeling in de duinen en in het strand gemaakt en dan huiswaarts gekeerd. Morgen vertreken we immers alweer richting Lissabon... er wordt er eentje 30 jaar binnenkort en dat moeten we vieren naar 't schijnt (al vind ik dat zelf nu niet zo'n heuglijk feit... die 30... hihi).

17:20 Gepost door Runner Jules | Permalink | Commentaren (36) |  Facebook |

Commentaren

Knap... Mooie prestatie hoor Julie. En het was inderdaad koud...kan er van meespreken. Heb het al op andere blogs gelezen dat het een zéér zware editie was. Knappe prestatie. Chapeau.
Groetjes Natalie

Gepost door: natalie | 12-01-09

Gefeliciteerd met je mooie Edmond tijd en het is altijd weer anders aldaar.
De Zaterdag was goed te doen met de fiets!.
En natuurlijk alvast gefeliciteerd met je verjardag en geniet in Portugal.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 12-01-09

Pittig rondje! Zag gisteren al met bewondering je eindtijd op de uitslagenlijst. Prestatie van formaat. Veel plezier in Lissabon!!

Gepost door: Tiny | 12-01-09

Ferme inspanning ... bij de Noorderburen . Gisteren zelf een kort duurloopje op het strand van Koksijde en met een licht briesje was het ijskoud . Wat moet dat dan geven bij gierende wind brrrr en nu naar Lissabon om een nieuwe voordeur heb ik begrepen . Geniet van het uitzicht !

Gepost door: Kristien & ivan | 12-01-09

Wow zeg, schitterende tijd in die omstandigheden maar wat nog belangrijker is, je hebt oneindig genoten lees ik, ook een heel mooi verslag, nu maar vlug van de koude naar de warmte, veel plezier in Barca...

Gepost door: Stofke | 12-01-09

Moest Lissabon zijn in vorig verslag ipv Barca :-)

Gepost door: Stofke | 12-01-09

Zo'n lijdensweg en dan nog zo'n tijd! Schitterend!

Gepost door: Homer | 12-01-09

Egmond Heel goed gelopen in Egmond.
Dat gele mannetje loopt flink vooraan in het deelnemersveld.
Veel plezier in Lissabon en geniet van je laatste dagen als twintiger.

Gepost door: frank spencer | 12-01-09

Lekker gelopen zeg in zulke kou, brrr. Veel plezier in het hopelijk veel warmere Lissabon.

Gepost door: Gert | 12-01-09

Zeker heb je zeer goed gelopen daar in Edmond,de omstandigeden waren zeker verre van goed, ijskoud en mulle zand ondanks dat heb je zeker een mooie tijd gelopen,strk van je Julie

Gepost door: Bart | 12-01-09

een heroïsche prestatie van een heroïsche vrouw! knap gedaan Julie!! en geniet volop van je tripje Lissabon!!

Gepost door: Ruthje | 12-01-09

all right precies leuke wedstrijd en je hebt ervan genoten je tijd is ook super gezien de moeilijke omstandigheden veel plezier in lisboa

Gepost door: Berry | 12-01-09

Prachtig gelope Jullie, deze staat vanaf nu ook op mijn todo lijstje!

Gepost door: Wendy | 12-01-09

Mooi gelopen !!! Lijkt me inderdaad wel leuk. Jullie hebben duidelijk van het weekendje genoten.
Veel plezier in Lissabon ...

Gepost door: Edith | 12-01-09

Mooi Je hebt een zeer sterke prestatie neergezet Julie,het ziet er inderdaad leuk uit.Geniet maar van je uitstapje naar Lissabon.

Gepost door: anita | 12-01-09

Ge moet het maar doen !!! Ja dat ge een straffe madame zijt moet ge al lang niet meer bewijzen , maar dit is toch wel weer eens een staaltje van ...weet er geen woorden voor :-) enfin dat verdien een grote pot CHOCO !!! chapeau meiske ! dikke knuffel heldinneke xxx

Gepost door: Katrien | 12-01-09

Knap gedaan. Ik heb hem zelf ook gelopen, maar ik kan niet stellen dat de omstandigheden zwaar waren. Nee, eigenlijk vrij normaal, vergeleken met andere jaren (heb even rondgevraagd aan oude rotten in het vak, ook iemand die al sinds de eerste editie meedoet). Zelfs zonder training (5 weken niet getraind) was het goed te doen. Zwaar? Ja! De zwaarste van Nederland? Zeker niet, want die is in Katwijk.

Gepost door: Rene | 12-01-09

prachtig Mooie tijd en mooi verslag.
Amuseer u in Lissabon!~

Gepost door: bewa | 12-01-09

Puike Prestatie! Je hebt een puike prestatie geleverd daar op het Noord-Hollandse strand! Het was inderdaad een loeizware editie. Dat maakt je prestatie des te knapper!

Gepost door: M@urice | 12-01-09

Trots Nederland kan trots zijn op de Belgische deelnemers, hartstikke mooie tijd met die omstandigheden. Jammer dat ik je er niet kon ontmoeten, er komt zeker een nieuwe kans :)

Gepost door: John | 12-01-09

brrrrrrrrrr Krijg er zelf kou van!
Proficiat met je prestatie!
Amuseert ulder in Lissabon!
Proficiat met je dertig Maarten!

Gepost door: Koen | 12-01-09

MOOI HOOR Hoi Julie

puike prestatie zeg ik als ik naar deze tijd en je PR kijk. IK denk dat ik je ergens wel heb ingehaald maar heb je niet herkent!

Groetjes Corné

Gepost door: Corné | 12-01-09

top goed gelopen hoor Julie!! Egmond is zwaar en deze editie superzwaar! Toppertje

Gepost door: Ronald | 12-01-09

ouderdom alle reden zijn goed om naar Lissabon te gaan! Enneuh ... knap gelopen in Egmond, zeker gezien je enorm hoge leeftijd ;-)))

Gepost door: geert zelf | 13-01-09

En ikke maar zoeken en vragen bij de 12 (!) bussen uit Belgie... helaas geen Julie. Nou begrijp ik dus waarom ;-) Knap gelopen en jammer dat ik U niet gezien heb. Het was inderdaad weer een bijzondere editie.

Gepost door: Bjorn Paree | 13-01-09

Knappe tijd gelopen ! Je blijft iedereen verbazen , zelfs op oudere leeftijd ! :-)
Alvast een gelukkige verjaardag , en maak er een fijne vakantie van !

Gepost door: coach mario | 13-01-09

Knap gelopen. Veel plezier ginder in Portugal.

Gepost door: Yves | 13-01-09

Proficiat!! Gelukkige verjaardag Maarten, en Julie proficiat met je prestatie aan de zee!! Ik genoot helemaal mee tijdens het lezen van je bericht!

Gepost door: Eva | 13-01-09

Knap gelopen op een blijkbaar heel zwaar parcours.
Een dikke proficiat met je 30° verjaardag. Dit jaar ook voor mij een nieuwe voordeur.

Gepost door: Spencerwoman | 14-01-09

Knap gedaan Alweer een knappe wedstrijd gelopen Julie, maar we verwachten van u niet anders natuurlijk. Geniet van je tripje naar Lissabon.

Gepost door: Marc | 14-01-09

Knap gelopen in Egmond maar we zijn natuurlijk niet anders gewoon van jou. En alvast dikke proficiat met de nieuwe voordeur !

Gepost door: Philippe | 14-01-09

Hieperdepiep! Ha Julie (in Lissabon),
Superprestatie in de vrieskou in Egmond. Goed gelopen hoor.
Een hele dikke proficiat met je 30e verjaardag. Geniet van Lissabon, lekker warm daar?

Gepost door: Petra | 14-01-09

Goed begonnen ... Wat een manier om het nieuwe jaar in te zetten. Heel knappe prestatie. Dat belooft voor de rest van het jaar.

Gepost door: Luc | 14-01-09

amaai, da's een prachtig resultaat ! Well done !
En alvast geproficiateerd he ! Je wordt maar 1 keer 30 dus geniet maar met volle teugen van alle feesten, uitstapkes presentjes...

Gepost door: jogginggirl | 15-01-09

Mooi ! amai, toch best een mooie tijd om heel de tijd in 't zand en de duinen te ploeteren. Proficiat !

Gepost door: Chris | 17-01-09

amai Julie ....ge loopt wel bij de éérste he ! volgens dat fotoke . Ge zijt goed bezig ! Een gelukkige verjaardag nog aan maarten . Die van mij had het weer verkeerd door zeker ! :-) Maar geluk wensen kan het hele jaar door he !

Gepost door: peggy | 18-01-09

De commentaren zijn gesloten.