26-04-09

Trail de la Bouillonante: 24 km afzien - genieten - afzien - genieten

bibIk heb al veel zotte dingen gedaan in m'n leven. Vier marathons lopen bijvoorbeeld, waarvan twee met zo goed als geen voorbereiding. Of zomaar een jaar in de US gaan wonen. Met Maarten trouwen - dat was ook al zo'n zot gedacht. Maar dit, dit slaat écht alles. Ik spreek dan over de Trail de la Bouillonante. Een toer van een slordige 24 km (of 50km voor de durvers) in de Ardennen. Idyllisch zegt u? Jawel. Maar..... er is een maar.  Maar laat me bij het begin beginnen. Gisteren vertrokken Ruthje en ik samen richting Bouillon. We zouden er een ladies weekend van maken. De mannen, Koenie en Maarten, gingen genieten van een weekend alleen thuis (we zullen vooral niet vragen wat zij hebben uitgespookt ondertrussen). Even na de middag kwamen we toe in ons hotelletje en trokken we op verkenning. Eerst een hapje eten en dan naar het kasteel om ons borstnummer op te halen. Ruth kreeg nummer 90. Ik kreeg nummer 666.... alsof de duivel ermee gemoeid was. Ik had toen al moeten weten hoe laat het was denk ik. We bezochten het kasteel van Bouillon en woonden de roofvogelshow bij, die best wel indrukwekkend was. Hoewel ik eerlijk gezegd met de piepers zat, want ik heb het niet zo voor dieren die vliegen.... Enfin, toch wel leuk. Daarna nog veel gewandeld, drie keer door de toch wel kleine winkelstraat gewandeld, vier keer ne warme choco gaan drinken (voor 't koekske dat erbij zit he, een mens moet carboloaden) en dan was het eindelijk tijd voor de Pasta Party. Ruthje en ik begonnen ons lichtjes zorgen te maken bij de aanblik van de andere deelnemers: bijna 80% mannen (slik) en allemaal SUPER afgetraind, echt niet normaal. In vergelijking waren wij olifanten. Ok.... een duivelachtig borstnummer en een olifantgevoel.... met dat gevoel ging ik slapen gisterenavond.

Vanmorgen ontbijt. De gastvrouw van onze B&B had speciaal vroeg opgestaan om alle lopers tijdig van eten te voorzien. We zaten aan tafel met een Nederlander die 2 weken geleden de 60km van Texel liep en nu misschien wel de 50 km zou doen (slik), met een Belg die voor de 4e keer de Bouillonante ging lopen en ons maar zielig aankeek toen hij zei "vous allez courir la Bouillonante avec des simples baskets?" (ja, meneer, wij hebben alleen simpele basketsloefkes) en met nog een andere loper die gelukkig iets bescheidener was. Al snel volgden heroïsche verhalen over afdalingen waarbij je je aan de bomen moest vasthouden. Maar goed: een lichtpunt - dixit de ervaren Belg - op het 12km punt kan je altijd uitstappen. Toen begonnen weons pas écht af te vragen waar we aan begonnen waren. Maar goed, eens gescheept moet men varen.

Om 9u15 werden we verwacht op de binnenplaats van het kasteel van Bouillon. Een fantastisch indrukwekkende setting, echt waar. De laatste instructies werden gegeven: "il a plu beaucoup, il faut être prudent" - ok, overal modder dus. En nog "we hebben overal wegwijzers gezet maar kunnen niet garanderen dat een flauwe plezanterik er eentje heeft weggenomen, dan wordt het zoeken he". Ok, nu voel ik me véél beter, echt wel....  Ik heb verdorie ondertussen meer zenuwen dan voor een marathon. Uiteindelijk werd de muziek in gang gezet, bijzonder emo-moment en dan worden we op gang geschoten. Origineel hoor, starten in een kasteel....

De eerste 2,6 km gaan bergaf op plat. Heel mooi en idyllisch, heel de tijd langs de Semois... 2,6 km die we in een 16-tal minuten doen. Ruth en ik kijken elkaar aan en denken "als het zo is, dan wordt het leuk". Helaas pindakaas. Nog geen 500 m later stoten we op een muur. En dan bedoel ik EEN MUUR. Een per een naar boven. Voorsteken gaat niet. 20% helling. Zegt de processie van Echternacht U iets? Wel, zo was het: 5 meter naar boven klimmen en dan 3 meter naar beneden glijden wegens modder....  Daarna een afdaling. Makkelijker? Forget it! Moeilijker eigenlijk. Bijzonder glad en zwaar voor de knietjes. Het wordt dus wandelen. Zoals voor de meesten. Wandelen op stijgende stukken, wandelen op dalende stukken. En op de platte stukken (haha, welke?) een poging tot joggen.  Maar dat geeft niet. Een trail loop je niet op tijd. Een trail loop je om te genieten van de natuur. Een trail loop je als uitdaging. De sfeer is er dan ook heel anders dan op een stratenloop. Minder competitief, veel gemoedelijker. I like it! 

parcours
Het hele parcours beschrijven zou me te veel plaats in beslag nemen. Maar er zijn toch memorabele momenten. Zoals toen we plotseling op ladders stootten en één ladder naar beneden moesten klimmen en 2 naar boven. Of toen we rond de 2u (zie grafiek hieronder) opnieuw op een muur stootten en ik minstens 5 minuten gewoon heb staan nadenken van "O shit (sorry) - hoe geraak ik hier in godsnaam boven". Of toen ik halfweg op datzelfde stuk doodblij was toen ik een vette boomstronk tegenkwam om me aan vast te klampen. Helaas bleek het stronkje "los" te staan en stond bibi weer 3 meter lager... met handen en knieën vol modder. Of toen we na 200m steile klim beloond werden met een magnifiek zicht over Bouillon. Of toen ik tijdens een afdaling met m'n klikken en m'n klakken naar beneden schoof - toen ging het plotseling wel snel - maar er meteen mensen ter hulp schoten (geen erg trouwens).... en tijdens een andere afdaling gewoon van de ene boom naar de andere boom "skiede" hoewel er geen sneeuw was.  Het was in andere woorden LOODZWAAR maar O-ZO-FANTASTISCH. Ik heb 100% genoten van elke minuut en dit (trail running) is zeker iets wat ik nog ga willen doen.

elevation
Ruthje en ik hebben jammer genoeg niet samen gelopen. Door haar blessure aan de knie is ze traag gestart en heeft ze grotere delen gewandeld. Maar ze is nog heel mooi binnen de tijdslimiet van 5u geëindigd, wat een prachtprestatie is! Ikzelf eindigde in 4u11min en werd zo 436e finisher en 20e dame in mijn leeftijdscategorie. Enkele minuten na mij eindigde de eerste man van de 50km al. GOE ZOT! Alle dames kregen ook een roos van de organisatie :-) Conclusie: een superrace, leuke wedstrijd, goed georganiseerd en alle zorgen waren voor niets. Na een goede douche hebben Ruth en ik ons dan nog op een dik vet pak frieten getrakteerd. En nu : rusten en nagenieten! En voor wie het interesseert: zo zagen m'n schoenen eruit na de race:sc

20:01 Gepost door Runner Jules | Permalink | Commentaren (38) |  Facebook |

Commentaren

Prachtig verhaal !! wel chapeau ! ,je moet het maar doen ! ik ben trots op je ! knap echt waar !Proficiat !

Gepost door: Katrien | 26-04-09

Twintigste dame in dit soort gekte: chapeau.

Gepost door: paps | 26-04-09

zou ik nog wel mijn blogje schrijven, want je hebt het allemaal al supermooi verwoord! Merci voor het superleuke weekendje en dat smaakt zeker naar meer hoor!! Mijn schoentjes hebben al een welverdiende wasbeurt gehad ondertussen (maar ze mochten ook eerst effe op de foto ;-)).

Gepost door: Ruthje | 26-04-09

The number of the beast... Wat heb je dat schitterend gedaan!
PROFICIAT!!!!!!

Gepost door: Spencerwoman | 26-04-09

Erg mooi verhaal Julie! Proficiat met die prestatie van formaat!

Gepost door: Tiny | 26-04-09

Djee en dat hebben jullie zomaar fkes geflikt ! Dikke chapeau zenne, het zou niet voor mij zijn. Verbluffend gewoon !

Gepost door: Chris | 26-04-09

Kanjers! Jullie zijn enorme kanjers! Wat een mooie prestatie!

Gepost door: M@urice | 26-04-09

Zeer knap gedaan hoor...en je hebt er van genoten...daar gaat het om hé.

Gepost door: natalie | 26-04-09

profficiat !! Dat heb je weer fijn afgewerkt ! Die doe ik ook nog ééns ! Maar ge hebt wel gelijk , die 50 km is voor zotten ! Dus .....ook voor zottinnen ! Dus .......wat gaat ons Julie volgend jaar doen ? :-)

Gepost door: coach mario | 26-04-09

pracht prestatie zo te zien hebben jullie er daar wel echt van genoten...

Gepost door: Wim | 26-04-09

Survival Als ik dat allemaal zo lees was mijn marathon in Antwerpen vandaag maar klein grut in vergelijking met jullie heroïsche avonturen in Bouillon. Proficiat!

Gepost door: Dave | 26-04-09

Wow, dat heb je super gedaan. Ik heb er bijna een uur langer over gedaan en ben niet geheel ongeschonden uit de strijd gekomen. Mijn billen zijn net zo blauw als jouw blog :o)
Maar wat heb ik genoten. Morgen maak ik mijn verslag, ik ga nu blaren prikken en slapen.

Gepost door: Monique | 26-04-09

Dat ziet er heel leuk uit ! Volgende keer moet je Maarten meenemen om foto's te maken ;-)
Heel avontuurlijk zo te lezen ! Ja Maarten hou je maar al vast jongen , want zo te lezen gaat Julie nog zo'n loopjes doen hoor !!
gr

Gepost door: Jetty | 26-04-09

Dat is wat anders dan een loopwedstrijd, lijkt me inderdaad heel leuk. Jullie hebben het schitterend gedaan. Weer een ervaring rijker.
(verslag van Homer komt morgen .. )

Gepost door: Edith | 26-04-09

chapeau Zal een ongetwijfeld weer een geweldige ervaring geweest zijn, die jullie tot een goed einde gebracht hebben.

Gepost door: Marc | 26-04-09

TOPPIE jullie zijn supermadammen ! respect !
renate

Gepost door: runswimgirl | 26-04-09

666 WOW, nr. 666?? Duivels goed gedaan Julie

Gepost door: Ronald | 26-04-09

La Bouillonante Je doet me watertanden met je verslag.
Knappe prestatie, hoor.
Proficiat !

Gepost door: frank spencer | 26-04-09

Hmm, dit lijkt me zeer leuk! :) Knap gedaan dames en zeer leuk verslag! Chapeau! Btw, madame moet nu nieuwe loopschoenen hebben zekerst? ;)

Gepost door: Gert | 26-04-09

het was genieten maar ohoh lodzwaar!!!
We hebben de 50 km overleefd op 7.53 uur. De laatste 12 km was een helletocht.
Maar tralrunning is genieten n dat probeer ik nu iedereen duidelijk te maken :-)

Gepost door: martine | 26-04-09

hip hip voor Julie en Ruthje ! haha, is het bij jou of bij Ruth dat ik al foto's zag en opmerkte dat er geen vrouwen op stonden ? Dikke proficiat hoor ! Amai amai, waar gaat dat allemaal eindigen ! Schrijf er maar nog een paar 'detailblogjes' over ;-) reuzeleuk !

Gepost door: kaat | 27-04-09

Schitterend, wat een ervaring, volgend jaar dan toch maar die 50 :-)

Gepost door: Stofke | 27-04-09

Waauw!!! Amai seg, wat leuk allemaal!!

Gepost door: Eva | 27-04-09

amai serieus afzien lijkt me, dit is een ervaring dat je leven lang je zal bijblijven!

Gepost door: Peter | 27-04-09

Prachtig. Alweer een uitdaging tot een goed eind gebracht. Proficiat en respect dames.

Gepost door: Yves | 27-04-09

dikke proficiat!! Wat een prestatie!!!! Woorden schieten me te kort.

Gepost door: Dirkjogt | 27-04-09

WOW... dat verslag is zo mooi geschreven dat ik er nu sterk aan denk om deze uitdaging ook aan te gaan. Gelukkig heb ik nog een jaar lang om slim te worden ;-)

ps: Jij, Ruth, Martine, Ingrid, Monique - het lijkt wel of alleen vrouwen dit aandurven.

Gepost door: Bjorn | 27-04-09

amaai zeg! dat is weer een schitterende ervaring en was een prestatie alweer!
Hebben jullie nog wel uitdagingen? Misschien de wereld rond in minder dan 80 dagen.
In ieder geval schitterend gedaan hoor. Proficiat!

Gepost door: Geert | 27-04-09

Mooi verhaal Zeker een mooie ervaring rijker, ne dikken proficiat met wat je deed Julie

Gepost door: Bart | 27-04-09

dit is echt AWESOME!!!!

Gepost door: Jess | 27-04-09

Jeetje pietje wat een trail en haast niet te geloven zo zwaar.
Ik had de andere verhalen bij de andere bloggers gelezen en wat een bergroute zeg.
Knap gedaan en Maarten is nu wel verplicht om je te verwennen en te masseren!.
Geniet ervan en wat een avontuur.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 27-04-09

Zeer Bij ons zeggen ze "zot zijn doet geen zeer" en maar goed ook zeker ? Heel indrukwekkende prestatie ! Eentje om in te kaderen. Proficiat !

Gepost door: Luc | 27-04-09

Zo'n uitdaging is echt iets voor jou, ben er zeker van dat er nog heel veel trails zullen volgen, je bent ervoor gemaakt!! Knap gedaan!!

Gepost door: Wendy | 27-04-09

Schitterend! Moet prachtig geweest zijn .. blij dat je er zo van genoten hebt!!

Gepost door: Koen | 28-04-09

Genoten! Allemachtig Julie, wat een verhaal. Wat heb je dat werelds goed gedaan. Krijg je je schoenen nog schoon?

Gepost door: Petra | 28-04-09

goe bezig! ik weet niet dat ze in de sporthal nog gaan lachen als ge met die sloefkes gaat willen basketten;-)
Volgend jaar terug?

Gepost door: geert | 28-04-09

Klinkt goed Met veel plezier heb ik je verslag gelezen, klinkt echt gaaf......

Gepost door: Hans | 29-04-09

Inspirerend Allereerst proficiat met uw onderneming daar in de Ardennen! Ziet er een hele uitdaging uit, misschien wel iets voor mij ooit ergens in de toekomst. Zou u ook willen melden dat Carmen en ik een nieuwe blog gestart zijn, na lange tijd terug zin gekregen... Veel succes bij uw verdere avonturen!

Gepost door: Michael | 29-04-09

De commentaren zijn gesloten.