24-05-09

Marathon van Luxemburg: het venijn zit in de staart!

Net terug thuis van een heerlijk weekendje Luxemburg. Donderdag kwamen we na een rit van een kleine 3u toe in Vianden, waar Ruth en Koenie al van de woensdag in ons appartementje zaten. Snel alles uitgeladen en dan op weg voor een bezoekje aan Vianden. Eerst met de kabellift naar boven én weer naar beneden (niet leuk voor mensen met hoogtevrees, maar Ruthje was niet om te praten ;-)), dan een hapje gaat eten en dan bezoekje aan 't Kasteel. In de late namiddag met Ruth gaan trailrunnen, een dikke 5km in de bossen. Best wel leuk. Liep voor geen meter (hoge hartslag, zware benen), maar dat beschouwde ik als een slechte generale repetitie. Vrijdag reden we naar Echternach. Beetje wandelen, beetje winkelen, lekker eten, terrasjes doen... Je kent dat wel. 's Avonds altijd lekker pasta gegeten (danku kok Koenie) en spelletjes gespeeld.Rummikub, Jenga, Scrabble, ... allemaal de revue gepasseerd. We zijn het er ivm Scrablle overigens nog niet eens of "sexenden" nu een woord is of niet... Ach ja, ik had er toch lekker veel punten mee.

Zaterdag... MARATHON DAY! Lekker vroeg op, voor de laatste keer een stevig ontbijt met rijstpap en bokes met choco en dan op weg naar Luxemburg. Tuutje geparkeerd in de buurt van de stad en dan naar de Marathon Expo om het borstnummer op te halen. Kregen we ook nog een tas vol leuke spulletjes en een eerste blik op de finish, die binnen in het stadion was. Best wel spannend. Daarna met de shuttlebus richting centrum Luxemburg. Opnieuw wat gewandeld en gewinkeld en ons vervolgens tegoed gedaan aan pasta. Ik kan ondertussen geen pasta meer zién :-). Een drukte van jewelste in de stad. Overal waren ze bezig het parcours ineen te zetten en van ING deelden ze zotte petten uit in de vorm van een leeuw met oranje haar. Een foto van Maarten met zo'n exemplaar volgt later (staat op Ruth haar camera, en die zit nog in Luxemburg), 't is niet te doen! In de namiddag wilde ik het vooral rustig houden, aangezien de marathon zou starten om 18u. Dus installeerde ik me samen met Ruth en Maarten op een terrasje, Koenie ging nog wat rondwandelen. Koffietje besteld... en vijf minuten later erin geslaagd de hete koffie over m'n schoot heen te kieperen! Waren het de zenuwen? Niet te doen! De schade bleef beperkt gelukkig. Geen brandwonden. Wel een gebroken tas (sorry), een vuile broek (niets wat onze wasmachine niet aankon) en een Julie die voor de rest van de dag naar koffie verkeerd rook.... Als dat maar geen slecht voorteken was voor de marathon! Rond half vier dan terug naar het stadion gegaan om me te omkleden en klaar te maken voor de start. Het was nog altijd stralende zon en meer dan 20 graden....

julieOm18u werd dan eindelijk het startschot gegeven. Ballonnen in de lucht, helikopters boven ons.... heel spannend allemaal. 't Duurde wel even voor ikzelf de échte start passeerde, ik stond in startvak E, dus wel een paar duizend mensen voor me, maar daarna waren we vertrokken. 't Ging al meteen bergop en bergaf en het was nog steeds boven de 20 graden.... het beloofde een spannende marathon te worden! Al snel kreeg ik iemand in de gaten. Een man met een shirtje met "Kurt 4:00h" erop. Aha! Een pacer voor de 4u. Aangezien zo'n eindtijd stiekem toch tot de mogelijkheden behoorde volgde ik Kurt 4:00h zo goed als ik kon. Het werd zigzaggen tussen de mensen heen want Kurt 4:00h hield een stevig tempo aan en gewoon rechtdoor was blijkbaar niet nodig. Resultaat: mijn hartslag direct de hoogte in, van 155 naar 163. Best wel nog ok, maar niet met nog 41 km voor de boeg, dat hou ik geen 42 km vol. Met de wijsheid "elke km die je te snel start betaal je op het einde dubbel en dik terug " (overigens in levende lijve ondervonden in Parijs en zo'n fout maak je geen twee keer) in gedachte besloot ik wijselijk Kurt 4:00h te laten lopen en m'n eigen tempo te lopen, op hartslag. Jammer, want Kurt 4:00h had eigenlijk best wel een mooi kontje :-)

Het valt me  - alweer - op hoeveel mensen compleet onvoorbereid aan zo'n marathonavontuur beginnen. Na amper 3km zag ik al mensen wandelen. Op km 5 moest de ambulance uitrukken en op km 9 werden we getrakteerd op het zicht van een dame die langs de weg stond over te geven. Kijk, dat versta ik dus écht niet. Als je nog geen tien km kan lopen, waarom begin je dan aan een marathon? Het is voor getrainde mensen vaak al een hele beproeving waarbij je lichaam zwaar wordt getest. Snappen die mensen dan niet welke gezondheidsrisico's ze nemen? 'k Maak me waarschijnlijk weinig sympathiek door dit te zeggen, maar het valt, met de toenemende populariteit van de loopsport toch wel op dat véél mensen onbezonnen aan zoiets beginnen. Denken we maar aan die mensen die aan de finish toekomen van de 20km van Brussel met schuim op hun mond, of zij die moeten afgevoerd worden in de tunnels in Antwerpen..... Niet verantwoord! 'k Moest dat toch even kwijt.

koenie grondAnyway, waar waren we? Juist, ik was dus Kurt 4:00h uit het oog verloren en moest het dus op m'n eentje doen. Hoewel... op m'n eentje... lopers genoeg hoor. De eerste 18km liepen we samen met de halve-marathon lopers en soms was het behoorlijk drummen. De eerste 10 km verliepen op de Kirchberg, aan de ene kant van de rivier, daarna was het brugje over en zaten we in het stadscentrum. Supergezellig! Overal dikke rijen supporters, waaronder natuurlijk ook de mijne. Maarten en Koenie doken te pas en te onpas op langs het parcours, soms zelfs al liggen (zie foto) om me aan te moedigen. Ruthje had een fiets gehuurd en kwam heel regelmatig te voorschijn. Na de splitsing voor de halve en hele marathonners werd het ineens een stuk kalmer. Voor mij een tientalmensen, achter mij ook. Meer niet. Ruthje kon hele stukken aan m'n zijde blijven rijden. Soms werd ze er eens afgegooid door een politieagent die blijkbaar niets beters te doen had, maar dan dook ze gegarandeerd 1km verder weer op. De kms tussen 21 en 35 waren dan ook heel rustig. Weinig publiek, maar toch genoeg om voor ambiance te zorgen en een heel afwisselend parcours. Veel bochtjes, veelparkjes, zodat je nooit wist wat er komen zou. De bevoorrading verliep meer dan perfect. Ik had een camelback mee, maar eigenlijk was dat niet nodig. Om de 2,5 km kregen we water, aquarius, cola, banaan, appelsien en mueslirepen ter beschikking. Super hoor! Je had de tijd niet te denken dat je dorst had, of daar was de volgende bevoorrading alweer, zo goed heb ik het nog niet meegemaakt op een marathon. Die bevoorradingen zorgden ook voor de welkome afwisseling, je had altijd iets om naar uit te kijken.

julie2De marathon ging schitterend. De beentjes zaten goed. De zon was gelukkig weg, er zat een frisser windje. Muziekje in de oren. Supporters die af en toe opduiken, 't zat allemaal prima. Een mooi tempo aangehouden van gemiddeld 5:53min/km, wat me gegarandeerd een PR zou bezorgen. Maar dat was buiten het einde van de marathon gerekend. Jawadde dadde. De échte marathon begint sowieso maar aan km 30-32, dat weten we. Wat ervoor komt is opwarming, "peanuts", daar hebben we voor getraind. Vanaf dan wordt het menens. Ik wist dus wel dat het zwaar zou worden. Maar.... als ze de laatste 7km dan ook nog BERGOP doen gaan... tja, dan vraag je natuurlijk wel heel veel. Het werd ondertussen ook donker, wat het ook moeilijker lopen maakte en de beentjes begonnen tegen te pruttelen. Geen echte man met de hamer, zeker niet. De verzuring is pas begonnen aan km 37 of 38 en 'k heb nooit echt een klop gehad. Alleen die bergop.... daar kon ik m'n tempo niet meer aanhouden.Ik zag het gemiddelde tempo op m'n Garmin zo stijgen van 5:53 naar 5:54 en even later 5:55... toen heb ik het opgegeven om er nog op te letten.De finish bereiken was het enige doel. Ruthje bleef dapper naast mij fietsen: "allez Julie, ge zijt er bijna nog efkes" en het enige wat ik kon denken was "hou uw mond en laat me lopen". Wat ik écht tegen haar zei was "ik ga dood en dit doe ik nooit meer".... Nochtans, en Ruthje had gelijk, heb ik de hele marathon, bijna vanaf de splisting aan 18km, alleen maar mensen voorbij gestoken, niet omgekeerd. Dus zo traag ging het nu ook niet. Het leek alleen maar zo. Een mentale knik kwam er na 39 km. We waren de brug terug over richting Kirchberg en ik dacht écht alaan 40km te zitten. Toen plots het bord "39km". Om bij te huilen! Nog drie km rondjes draaien rond het stadion, rond de felbegeerde finish..... Hieronder een fotootje van het hoogteverschil... niet gelachen vanaf km 34 hoor!hoogteverschil

Het waren de langste 3 km uit m'n leven ooit denk ik. Hoewel, de laatste drie van de marathon in Parijs waren waarschijnlijk nog langer. Maar goed...drie km zwaar afzien. Excuseer. 2,5km, want de laatste 500m waren de prachtigste van het hele parcours! Het was ondertussen na 22u, pikkedonker en het parcours was langs beide kanten versierd met grote kaarsen. om de 30cm een kaars, 500m lang. Zo mooi! Kijk, dat is sport nu voor mij, als je zo'n emo-moment kan hebben tijdens een prestatie, daar doe je het voor. Snel een traantje weggepinkt en dan het stadion binnengelopen, waar me een fantastische finish wachtte: een stadion vol mensen, muziek, plezier.... écht de moeite (zie foto hieronder)! En niet te vergeten: een dik PR! Jawel, ondanks de zware eindstrijd toch nog een 2,5 minuten van m'n vorige Pr uit Keulen afgepietst en geëndigd in 4:14:02. Mooi! De marathon was trouwens volgens Garmin weer te lang (42,7km) zucht... Wat de pronostiekjes betreft: bedankt voor jullie 'inzendingen', ons Maurice zat er met 4:14:14 het dichtste bij. Proficiat Maurice, jij hebt nog iets tegoed van me!

finish

Ook de après-marathon was schitterend georganiseerd. We kregen onmiddellijk ons medaille (foto volgt later), een drankje en iets om ons warm te houden. Dan volgde een parcours langs de "consigne", waar ons sporttas op ons wachtte, de douches en massages en een héél plein vol lekkers (hapjes en drankjes). Jawadde dadde! Toch maar niet te lang getreuzeld want mijn supporters wachtten in het stadion. Van Ruth en Koen kreeg ik een badge cadeau met "I want chocolate NOW" erop en van Maarten een hele dikke kus :-)  Maarten en Koenie gingen de auto halen (de parking was 15 min stappen, en dat zagen de bééntjes écht niet meer zitten) en dan konden we op weg naar huis. Niet zonder eerst langs de kant van de weg te hebben overgegeven, de maaginhoud (enkel water) moést eruit.... oeps ... blijkbaar iéts te veel gedronken (net als in de marathon van Parijs). Gelukkig was dat overgeven bij mij pas na 42 km, niet na 9! Hieronder nog enkele cijfertjes en het parcours voor de liefhebbers.

officiele cijfers

parcours

cijfers

16:48 Gepost door Runner Jules in Algemeen | Permalink | Commentaren (38) |  Facebook |

Commentaren

Heel goed gedaan Julie! Geniet maar van deze prestatie want Luxemburg is echt gene kattepis! ;) Sexenden? Sex eenden misschien? Of sex en de ... In ieder geval, skynet onderlijnt het in het rood hier in deze reply. ;)))

Gepost door: Gert | 24-05-09

prachtig verslag Leuk om te lezen. En wat betreft de lopers die niet voorbereid beginnen. Niet dat ik zo geweldig getraind was voor die van Antwerpen (verre van zelfs) maar daar waren ze ook aan het wandelen na 5 km. Ik vraag mij af waarom je daar dan aan begint? Leuk kan het toch niet zijn... Bon, dikke proficiat met je prestatie. En an je aangenaam verslag dus te lezen, ga ik die ook eens op mijn vervanglijstje plaatsen. 'T is precies wel de moeite.

Gepost door: Steve | 24-05-09

prima prestatie ! Merci om ons toch een beetje te laten meegenieten...
En seks is zonder x he ;)

Gepost door: jogginggirl | 24-05-09

you did it again ! Dikke proficiat ! Knap gedaan ! Helemaal gelijk met je nota's over 'voorbereiding', leuk kan dat toch inderdaad niet zijn ? En is dat ook niet gevaarlijk voor je lichaam ?
Voorbereid was jij in ieder geval, ik ken niemand die zoveel sport !
Goed gedaan zeg !

Gepost door: kaat | 24-05-09

Heel leuk verslag, terug een leuke marathon op je palmares in een fantastische tijd, gewoon schitterend gedaan, dikke proficiat Julie, hebt da weer goe gedaan

Gepost door: Stofke | 24-05-09

Schitterend verslag Julie! Het haar staat recht op mijn armen!
Wat een prestatie!
Proficiat!!

Gepost door: Homer | 24-05-09

Prachtig gedaan!!!!! Proficiat!

Gepost door: Wendy | 24-05-09

zalig!!! goe gedaan!!!

Gepost door: Jess | 24-05-09

Je hebt het schitterend gedaan hoor Julie...een PR op zo een omloop...chapeau hoor. Nen dikke proficiat. Geniet van uw prestatie.

Gepost door: natalie | 24-05-09

Mooi verslag en een dikke proficiat, je hebt het super gedaan. Geniet maar van je prestatie.

Gepost door: Edith | 24-05-09

Proficiat Heel mooie prestatie en weer een heel leuk verslag. Volgens mij heb je wel teveel punten gekregen bij Scrabble.

Gepost door: Luc | 24-05-09

Prachtig... verslag van een mooie marathon. Deze wil ik ook wel eens lopen.
Op het einde werd het lastig maar dat is bij elke marathon wel een beetje zo en als het dan nog bergop gaat wordt het nog moeilijker.
Je hebt dat ondanks de hoogteverschillen mooi gedaan.

Gepost door: Spencerwoman | 24-05-09

Zeer mooi Proficiat Julie, parachtig gedaan je moet het toch maar doen zo iets.

Gepost door: Bart | 24-05-09

Goed gedaan. 't Sterkste vind ik dat je na al die inspanningen nog de moed vind om er zo uitgebreid over te schrijven.

Gepost door: paps | 24-05-09

Dat ik respect had dat voor jou wist je reeds ... maar nu is er nog een emmerke bij ! chapeau ! op zo'n parcours !! dikke proficiat en dikke kus Katrien en Christ

Gepost door: Katrien | 24-05-09

Luxemburg Proficiat met je PR in Luxemburg.
Dat de marathon pas aan km 32 begint heb ik ook al meermaals kunnen ondervinden.
Desondanks heb je weinig verval op het einde.
Prima gelopen.

Gepost door: frank spencer | 24-05-09

vrij vlak tempo gelopen toch afgaande op je kilometertijden op een helemaal niet vlak parcours... sterke prestatie! respect.

Gepost door: Peter | 24-05-09

Profficiat Jullie ! Goed dat je die kurt met dat mooie kontje hebt laten lopen ! Ik weet het , t'is karakter hebben op dat moment :-) Maar hebt ge mij al ééns langs achter bekeken ? :-)
je tijd is gewoon schitterend ! Op dat parcour , die tijd , die verbetering , .......dat beloofd in het najaar !!
Ik wens je nu veel rust toe !!
Deze marathon loop ik zeker ook eens !!
Aan dat scrabbel woordje ......daar waag ik me niet aan :-)

Gepost door: coach mario | 24-05-09

Prachtig ! zowel je verslag als je prestatie. Dikke proficiat met alweer een PR. Gisteren ff via livestream de aankomst van enkelen gevolgd en de aankomst zag er idd heel mooi uit. En zo leuk dat Ruth je met de fiets bijstond !

Gepost door: Chris | 24-05-09

adembenemend Wederom een adembenemend verslag Julie ! Geniet vooral na ! Proficiat !
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 24-05-09

Van harte gefeliciteerd met je mooi gelopen marathon. Ook een mooi verslag trouwens!!

Gepost door: Tiny | 24-05-09

WOW....GEFELICITEERD!!!!!!!!!.
Wat een mooie PR en wat een tijd zeg.
Ik schaam mij diep dat ik een veel langzamer tijd had opgegeven en je bent echt een bikkel.
Mooi marathon verhaal en het zou een mooie marathon voor mij wezen!.
Geniet ervan en rust lekker uit.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 24-05-09

omdat je er ook nog een PR gelopen hebt zal ik het aantal chocotofs verdubbelen :-)

Proficiat en laat het u smaken

Gepost door: Nico | 25-05-09

Proficiat met U fantastische prestatie !! Een prachtig verslag en een geweldige climax. Van Harte met U PR ! !

Gepost door: Bjorn | 25-05-09

Proficiat met alweer een geslaagd marathon avontuur. En het zag er een mega gezellig week-end uit. Mooi lang verslag.

Gepost door: Yves | 25-05-09

Amai Dikke proficiat Julie, echt sjiek gedaan!!! En wat een mooi verslag!!! Ik moest ook wel een traantje wegpinken ;-)) Hopelijk tot in Geel!!

Gepost door: Eva | 25-05-09

Yes you can! Wow Julie, super. Gefeliciteerd met je mooie PR. Ik kan me voorstellen dat je achter Kurt had willen blijven....

Gepost door: Petra | 25-05-09

Kei goed gedaan! Een dikke proficiat!

Gepost door: Carmen | 25-05-09

Mooi resultaat En zeker als je het hoogteverloop erbij legt! Knap hoor. Superbijtertje!!!

Gepost door: Wim | 25-05-09

Dikke Proficiat !!! Mooi gedaan Julie en knap staaltje van doorzetting en klimwerk.
En je hebt gelijk onvoorbereid is het niet verstandig aan een marathon te beginnen.

Gepost door: Maratriaman | 25-05-09

nogmaals dikke proficiat, maar dat we trots op je zijn da wist je al hé ;-) geniet nog maar lekker na en merci voor het leuke weekend!!

Gepost door: Ruthje | 25-05-09

Schitterend Proficiat met je marathon Julie,je hebt dat zeer knap gedaan,het was zeker geen gemakkelijk parkoer.

Gepost door: anita | 25-05-09

Kurt jammer dat je Kurt met zijn lekkere kontje niet bij kon houden maar je hebt het super gedaan Julie! Proficiat met je PR

Gepost door: Ronald | 25-05-09

knap gelopen!!
proficiat!

Gepost door: martine | 25-05-09

be proud Julie, je mag fier zijn met zo'n prestatie op zo'n parcours en je hebt er duidelijk van genoten dat blijkt uit je verslagje, een pr-ke meer moet dat niet zijn op naar de volgende tot zondag in Brussel hopelijk kan ik je bijhouden

Gepost door: Berry | 26-05-09

Nice Hai Julie,

Proficiat met je marathon hoor, kan persoonlijk getuigen hoe zwaar het wel was daar in dat verre Luxemburg :-)

Je moet me, aan je tijden te zien, ergens tussen km 37 en de finish voorbijgestoven zijn (Kwam sneller door maar finishte later dan jou, 4u16)... Zo stil stond je dus niet, lol.

Greetz en tot een volgende hoor

Gepost door: Achietlje | 27-05-09

Levendig Julie, bedankt voor het levendig verslag! Een mens krijgt meteen goesting om ginder eens mee te doen. Gefeliciteerd!

Gepost door: Fré | 28-05-09

dikke PRoficiat!! Dat heb je weer schitterend gedaan, een PR nog wel en dit op zo'n zwaar parcours. Chapeau!!

Gepost door: Dirkjogt | 29-05-09

De commentaren zijn gesloten.