20-10-09

Amsterdam Marathon 2009: YES I CAN!


borstnummerZondag 18 oktober 2009. Amsterdam Marathon. Mijn zesde marathon. Dat is het plan. Hoewel... als het aan de "slechte voortekens" had gelegen dan had ik niet aan de start gestaan. Eerst de vieze beestjes die we overhielden aan de halve marathon van Eindhoven en me met een virale infectie van de luchtwegen een week aan m'n zetel gekluisterd hielden. Dan onze "vriendelijke hotelbaas" die doodleuk, na een nachtje stappen in Amsterdam zaterdagavond, besloot om - zonder blikken of blozen-  het ontbijt te verleggen van 7u30 naar 8u30, waardoor ik zonder ontbijt de straat op kon (jawel!). Dit euvel nog maar amper verholpen (gelukkig zijn er veel gezellige ontbijt-plekjes in de Nederlandse hoofdstad te vinden), of de volgende pechfactor diende zich al aan: één van de busjes van Mario's drankgordel lekte, waardoor de helft van m'n voorraad cola op de grond van de metro belandde in plaats van in mijn maag na km 30... Jaja, voor een rondje "lachen met Julie" waren we zeker goed op weg. En dan heb ik het nog niet gehad over de 80 (!!) trappen die me wachtten na de marathon om in onze hotelkamer te geraken.... Het zou dus nog niet zo onbegrijpelijk zijn geweest om de handdoek in de ring te gooien en het hele evenement als toeschouwer mee te maken.

Maar anderzijds.... Murphy moet toch ééns een ander slachtoffer gaan zoeken en een mens kan toch maar zoveel pech hebben op één dag... Neem daarbij de vlekkeloze voorbereiding, de afwezigheid van blessures en pijntjes, de aanwezigheid van een haas, een plat parcours en een mooie omgeving.... En zo kwam het dat ik zondag om 9u samen met Mario, Gert, Rinus, Christophe, Koen en andere bloggers in Amsterdam stond. Nog even gezellig babbelen ("wie heeft het meeste medicamenten geslikt deze week?" leek de populairste vraag want ook Koen en Gert waren ziek en ons Edith heeft zelfs jammer genoeg moeten afzeggen). We kwamen even met de Nederlandse bloggers,o.a.Bjorn,  samen in het sportcafé en dan trokken Mario en ik naar ons startvak. We waren daar niet alleen (zie foto). Geweldige sfeer. Stadion vol toeschouwers. Zenuwachtige lopers. Helikopters boven onze hoofden. Muziek.... Wachten tot 10u30... het startschot voor een nieuwe heroïsche tocht van 42,2km.veelvolkaandestart

julieenkoenDe hele marathon was genieten. Jawel, van begin tot einde. Bij de start reeds voelde ik dat het goed zat, het tempo lag me en de hartslag bleef lang laag. Wat Amsterdam in vergelijking met Eindhoven tekort heeft aan ambiance en muziek compenseert het ruimschoots met een adembenemend parcours en een schitterende organisatie. Haas Mario deed zijn werk prima en hield van in het begin het tempo stevig aan, aan 5:40min/km. Na het eerste rondje van 7km kwamen we terug aan het stadion om dan richting Amstel te vertrekken. Niet veel later zag ik in de verte een gele bandana opdoemen voor ons. Een gele bandana op een rood shirt. Hé, die loopstijl herkennen we! En ja hoor, het was Koen! Die zijn derde marathon op drie weken tijd liep. Chapeau. Ons bijhouden wilde Koen niet,maar even op de foto kan natuurlijk wel (Koen finishte overigens knap in 4u 29sec). Even later liepen we langs de Amstel. Adembenemend mooi. Heel rustig. Aan de overkant zag je de Keniaantjes al, die al bijna 10kmmeer in de benen hadden zitten. Weinig supporters langs de kant daar, maar des te meer op het water. Geweldig leuk hoe mensen ons per boot aanmoedigden, met muziek of door te roepen.... het is eens iets anders! Mario hield alles goed in de gaten: hoe zit de hartslag? Heb je genoeg gedronken? Hoe voel je je? Mario ging zelfs voor mij op zoek naar goddelijke billen in mooie broekjes... helaas bleek dat laatste een vruchteloze queeste. Het enige waar ik  zelf nog aan moest denken was ... lopen. en dat hebben we gedaan. Met plezier!

gekke bekkenAls ik één enkel dipje moet noemen, dan gebeurde dit op km 21,1. Puur mentaal. Alles ging goed, maar het kopje begon te werken. "21,1 km"...."we zitten aan de helft"...."shit, nog een keer zo ver... gaat dat wel lukken aan dit tempo". Soms denkt een mens teveel. Soms moet een mens gewoon doén en niet denken. Zeker hier, want alles zat goed. De benen, de hartslag... maar 't koppeke ging dwarsliggen. Veel tijd kreeg het daar gelukkig  niet voor, want op km23 had ik alweer afleiding: stond daar plots een mevrouw met een kraam vol biologisch geteelte groenten. Ik zie het al voor me dat één van de lopers zegt "voor mij 2 bloemkolen en een knolselder"... om er dan nog 18 km mee door de stad te hossen. Hilarisch gewoon! En zo waren we weer vertrokken. De kms vlogen onder ons voeten door. Op km 29 kwam het gevreesde moment... het moment waarvoor Katrien had gewaarschuwd: néé, niet de man met de hamer, die ben ik in Amsterdam écht niet tegengekomen. Maar wel: Mario begon moppen te tappen. "Een man wilde pater worden...."... en even later "er waren eens 5 nonnen aan de hemelpoort".... hoe de moppen eindigden, dat laat ik jullie Mario zelf vertellen, maar het leverde alvast schuine blikken van de medelopers op en 2 km die al schaterlachend werden afgelegd :-). Ondertussen bleven ook Maarten, Bjorn, Rinus en Ronald voor de nodige afleiding zorgen. We hebben ons geen minuut verveeld.

funmetmarioRond km 38 werd duidelijk dat de 4u-grens gemakkelijk haalbaar werd. Ik had er de hele marathon op gehoopt, de hele marathon in geloofd. Maar een marathon blijft een marathon, en die begint eigenlijk pas op 35km. Er kan altijd vanalles gebeuren. Maar vanaf km 38 drong het door: HET GAAT LUKKEN. Van dan af liepen de tranen over m'n gezicht. Tranen van vreugde. Tranen van opluchting. Tranen van vermoeidheid ook, want hoe je 't draait of keert, 42km blijft een roteind. Tranen van voldoening. Tranen, die alle trainingen van de voorbije maanden de moeite maakten. Nog een laatste keer het vondelpark door. Dat leek plotseling wel een beetje langer dan toen we dat op 7km doorliepen. Maar de stal rook....het vondelpark uit, nog een eindje.... daar stond Bjorn alweer te supporteren. "Betalen Bjorn, betalen", was alles wat ik kon uitbrengen, aangezien Bjorn zo vriendelijk heeft beloofd te sponsoren met een extra 20 EUR indien ik onder de 4u eindigde (danku Bjorn - je bent super!). En zo kwamen we aan het stadion....

finishlaatste metersHet stadion. Je loopt het niet zomaar in. Het stadion overkomt je. Het overvalt je. Het zuigt alle pijn en vermoeidheid uit je lichaam en vervangt het met een overweldigende vreugde, een gevoel van voldoening en een enorme trots.Het doet je voeten over de baan zweven. Duizenden toeschouwers die juichen. Die sfeer. Die muziek.... geen woorden voor! Nog een half rondje, nog 200m naar de finish. "Als je nu sprint wordt het 1u57" hoor ik Mario nog zeggen "anders op je gemak naar 1u58". Nu sprinten? Ben je gék! Deze 200m mogen de langste 200m van de marathon worden voor mijn part. Hier heb je 't voor gedaan. Armen in de lucht, tranen de vrije loop, je héél even Paula Radcliffe wanen... héél even maar. Dit is puur genieten! Hier zijn geen woorden voor. Genoten van elke stap, van elke meter richting finish, van alle ogen die op je zijn gericht, van het besef dat het o zo begeerde doel eindelijk is bereikt. Geweldig gewoonweg! Op de foto zie je mijn laatste meters. Met hart en ziel gelopen. We gingen over de finish in een netto tijd van 3:58:06 !! Ruim binnen de vooropgestelde 4u én een verbetering van mijn PR met maar liefst 16 minuten! Dit tart gewoon alle verbeelding. Tranen blijven komen. Mario en ik vallen in elkaars armen (sorry Peggy-  we zijn braaf geweest ;-) ). Dit sprak blijkbaar de Nederlandse televisie aan, want we werden prompt geïnterviewd door journalisten van de Regionale Televisie Noord Holland, die nog meer in hun nopjes waren toen we vertelden vaak bij de Noorderburen te komen lopen.... Medaille in ontvangst nemen, drankje drinken, chip afgeven.... En dan nog een hapje gaan eten met Mario en Maarten in een caféke in de buurt. Amsterdam.... hier heb ik van genoten!

julie met medaille
garmin
finsihmetmario

imagesRest me nog enkel de medebloggers die er liepen (Gert, Christophe, Koen, Rinus,...) te feliciteren en een paar woordjes van dank te formuleren. Een dikke dankjewel uiteraard aan Maarten, m'n lieve schat die me al die maanden tijdens de trainingen heeft gesteund en ook in Amsterdam trouwe supporter speelde en foto's nam. Dank aan m'n haas Mario, zonder wie ik onmogelijk zo'n vlak tempo had kunnen lopen de hele marathon en die ook nog eens voor leuk entertainment zorgde. Dank aan de supporters ter plaatse, zoals Ronald en Bjorn, die zelfs sprintjes placeerden om ons aan te moedigen. Dank aan alle familie, vrienden, medebloggers voor de vele gelukwensen via kaartjes, sms, e-mail, facebook.... doet geweldig veel plezier. En tenslotte:een dankjewel aan mezelf.... omdat ik er voor de eerste keer ook écht zelf in geloofde: YES I CAN!julieenmaarten

20:32 Gepost door Runner Jules in Algemeen | Permalink | Commentaren (37) |  Facebook |

Commentaren

Prachtig gewoon ! :-)

Gepost door: Chris | 20-10-09

Doodgelukkig !! de wolkjes zweven hier voorbij met een happy Julie erop :-) nogmaals dikke proficiat ! ik geloofde erin hoor ,dat "you can" !! ps moet zeggen heb nog sjans had met de grappen van den Mario ,ik begreep ze niet :-) zelfs van die krokdillen !!maar 't is wel een lieverd en een trekpaard :-)

Gepost door: Katrien | 20-10-09

wauwww super zo'n verslag! had het natuurlijk al bij Mario gelezen, maar eens zo leuk om jouw eigen kant te lezen! je hebt dat echt ongelooflijk goed gedaan! Weet je, jij en Ruth zijn zo'n beetje mijn voorbeelden omdat wat jullie doen voor mij "haalbaar" is. Jullie boeken vooruitgang, en ik kan me qua snelheden zo stilaan vergelijken met jullie. Als ik bijv. ons Wendy haar tijden zie, super chique, maar ik weet gewoon dat dit nooit kan voor mij. Terwijl ik dan zie vanwaar jij gekomen bent en nu zo'n toptijd neerzet dan denk ik: ik geraak ooit ook nog wel onder die vier uur!!!

SUPER meid! bedankt voor alle inspiratie; jouw blog was één van de eerste loopblogs die ik ontdekte en het is geweldig hoe je me keer op keer verrast met je super wedstrijden!!!

Gepost door: Jess | 20-10-09

Mijn gelukwensen Mag ik je feliciteren als kersverse 3 uur loopster!!!!

Gepost door: Koen | 20-10-09

your one of my heros Julie super hoe je dit hebt voorbereid en aangepakt op naar een volgende trip

Gepost door: Berry | 20-10-09

geweldig ! Iedereen heeft het - nadat het nieuws ons via Katrien had bereikt - moeten horen. De hele familie ! En ze kennen u allemaal ! Proficiat !

Gepost door: kaat | 20-10-09

op naar de volgende YES, you did it!
Ik kijk al uit naar je verslag over de marathon van Asunción :-)

Gepost door: geert | 20-10-09

Kanjer Kanjer! Nog maals van harte met je geweldige prestatie!

Gepost door: M@urice | 20-10-09

Prachtig verslag! Tja wat kan een mens nog meer zeggen dan, een hele dikke proficiat! Deze prestatie heb je dik verdiend. Tot de volgende.

Gepost door: Gert | 20-10-09

Yes, you can! Wow Julie, wat een fantastisch verslag! Enorm gefeliciteerd met je geweldige tijd in Amsterdam! Super van je. Geniet maar goed na van deze prachtige prestatie èn......have a blast in New York. Save journey. XOXO

Gepost door: Petra | 20-10-09

Supermooi verslagje .. tranen in de ogen .. je hebt ervan genoten, je straalt, de foto's, het verslag .. alles .. heb er geen woorden voor. Gewoon super !! Je mag trots zijn.

Gepost door: Edith | 20-10-09

Weinig woorden meer voor nodig. Van harte proficiat! Kanjer!!

Gepost door: Tiny | 20-10-09

prachtprestatie he!

Gepost door: Peter | 21-10-09

knap verslagje ! Ik herbeleefde het weer helemaal . Ik ben echt trots op je dat je dit gehaald hebt .
En je weet welke tijden nog in je mogelijkheden liggen ! Dit was maar een opwarmertje voor je !

Gepost door: coach mario | 21-10-09

WOW en GEFELICITEERD!!!!!.
Onwijs goed gelopen en je kon zelfs op km 30 gewoon grapjes maken(zag het wel op de film ;-).
Het was een mooie dag en een super marathon van je en je straalt helemaal op de foto's.
Fijn je gezien te hebben en een voorbeeld voor velen.
Lekker rusten en nagenieten.

Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 21-10-09

Knappe prestatie Julie, op naar de volgende zekers?

Gepost door: Wim | 21-10-09

Nogmaals proficiat met je PR... geniet ervan!

Gepost door: Familie Spencer | 21-10-09

Proficiat Julie! Je mag echt wel trots zijn op jezelf! Chic!

Gepost door: Liesbet | 21-10-09

wat een leuk inspirerend verslag! Echt héél knap gedaan, proficiat!!! Ik twijfelde er geen seconde aan dat je onder die 4uur ging duiken, je voorbereiding was dan ook vlekkeloos! Geniet nog volop na!!

Gepost door: Ruthje | 21-10-09

Gefeliciteerd! Geweldig verslag. Super prestatie.
Was zondag mijn 1e en in m'n geboortestad. Wat een feest, 3uur 56min.

Groeten,
Marcel.

Gepost door: Marcel | 21-10-09

amai supertof : je bent een knalmeid, zo aardig en lief met het hart op de juiste plaats voor allen en iedereen. Een voorbeeld !

Gepost door: runswimgirl | 21-10-09

Zo een tijd lopen en dit al lachend en genietend. Gewoon geweldig en nogmaals proficiat.

Gepost door: Yves | 21-10-09

Gefeliciteerd! SUPER!!! Fantastische prestatie! Dikke proficiat, Julie!

Gepost door: slakje | 21-10-09

Proficiat !! Ik had er alle vertrouwen in dat je onder de 4u ging lopen ; de paraguai actie gaf het laatste zetje en ... YOU DID IT !!! Een totaal van 16 minuten onder je PR = 16 euro + 20 euro bonus omdat je onder de 4u ging = 36 euro... dat is best een raar bedrag dus maak ik er bij deze 42 euro 20 cent van. Reden moge duidelijk zijn - het goede doel is belangrijk en je hebt het meer dan verdiend. Mail me je rekening nummer ?

Gepost door: Bjorn Paree | 21-10-09

Amai Julie, de fotokadertjes zijn bijna te klein om jouw smile te vatten. Ik kan me voorstellen wat een voldoening dat moet geven. Zo hard er voor gewerkt, en dan ook beloond worden met een prachtig resultaat! Heel, héél erg knap van je!!

Gepost door: Sandy | 21-10-09

Super gedaan Julie,proficiat,k'heb er bijna geen woorden voor.Sterk gelopen.

Gepost door: anita | 21-10-09

Knap Jullie!!!! Je hebt een prachtprestatie geleverd, genieten nu!!!!

Gepost door: Wendy | 21-10-09

Blijkbaar heb jij ook geen cursus 'creatief schrijven' vandoen.

Gepost door: papa | 21-10-09

topppp onwijs goed gedaan Julie!! Dikke proficiat!!
Het was leuk jullie nog even te zien (2x) in A'dam

Gepost door: Ronald | 21-10-09

Super! Je naam tegengekomen op Joerie's blog... ik was nieuwsgierig... wie is die Julie? Het antwoord: een kilometervreter met veel karakter en talent.
Proficiat met je schitterende prestatie. Mooi verslag, mooi blog. Tot in Deinze-Aalter...

Gepost door: aprilvis | 22-10-09

Knap gedaan en erg leuk verslag heb je gemaakt. Dikke proficiat!! Ik zag jullie nog op TV, herkende jullie direct. Dat was leuk om te zien.

Gepost door: Keesdeloper | 22-10-09

super gedaan hoor Julie...nen dikke proficiat.

Gepost door: natalie | 22-10-09

laatste maal denk ik ......:-) Ik heb dit verslagje nu alwel 4 - 5 maal gelezen ! Gewoon prachtig ! :-) Herbeleef het telkens nog eens !
Goede reis he !!

Gepost door: coach mario | 23-10-09

Zeer goed gedaan. Proficiat!!

Gepost door: Luc | 24-10-09

Heel mooi verslag, recht uit het hart en een o zo verdiende marathon binnen de 4u, laat deze nog maar lang nazinderen

Gepost door: Stofke | 24-10-09

Knap! Geweldig goed van je, mooie tijd. Gefeliciteerd, Amsterdam is trots op je :)

Gepost door: John | 24-10-09

Prachtige prestatie en onder die 4u!

Gepost door: Dave | 27-10-09

De commentaren zijn gesloten.