15-09-11

400!

statistiekjes.jpgCijferfreaks! Dat zijn we. Met z'n allen. Jawel, cijferfreaks. Probeer het maar niet te ontkennen. Kijk eens diep in je binnenste en je zal het moeten toegeven: het idee om de realiteit in cijfertjes weer te geven, om te kunnen vergelijken, grafiekjes te kunnen maken en vooral om (sportieve) prestaties in al dan niet veelzeggende statistiekjes te gieten... het maakt je helemaal warm vanbinnen. Kijk eens rond je en je kan er niet omheen: de koers van de euro, het gemiddeld vermogen van de Belg (85.000 EUR naar 't schijnt, wel jammer dat dat totaal niet op mijn rekening staat, maar goed...), het aantal kinderen op de schoolbanken dit schooljaar, het aantal calorieën in die chocoladereep die je nu, ja nu, op het punt staat op te eten (tssss, zou je dat wel doen?), de zoveelste verjaardag van 9/11, het aantal dagen zonder regering (juij- weer een reden om frieten te eten), het aantal breuken in Tom Boonen's pols (??), het aantal breekpunten tijdens de mannenfinale op de US Open, zelfs het aantal vrouwen dat brieven stuurt naar die o-zo-eenzame boeren in "boer zoekt vrouw"... allemaal cijfertjes waarmee we elke dag rond de oren geslaan worden en geef het graag toe of niet, waar we eigenlijk wel nieuwsgierig naar zijn of waar we enig houvast aan proberen hebben in die mate dat we bijna betrapt kunnen worden op flirten met het cijferfetisjisme. Het cijfer op de weegschaal vormt dan waarschijnlijk de enige uitzondering die de regel bevestigt :-) Cijferfreaks dus, kunnen we het daar alvast over eens zijn?

Nu leeft die liefde voor cijfers nog net iets meer in sportersharten. Jawel. Natuurlijk gaan we vooral lopen, fietsen, zwemmen zelfs fierljeppen voor wie wil.... voor het plezier, voor de conditie, voor een slanke lijn, omdat het gezond is, voor de kick van de snelheid, voor de persoonlijke uitdaging en blablablabla. Natuurlijk wel. Maar geef toe, welke loper zal op het einde van de maand niet nog één extra rondje rond den blok lopen om aan een maandtotaal van 300km te komen in plaats van 298km, omdat het nét iets indrukwekkender oogt? Welke deelnemer aan een wedstrijd gaat niet aan de start staan met zijn vinger op de Garmin/Polar om precies, maar dan ook preciés op het moment dat je de start passeert en vooral geen meter vroeger, op de knop te kunnen duwen? Welke fietser gaat zijn polar niet even stilzetten als hij voor een rood licht moet stoppen omdat "zijn gemiddelde snelheid anders naar de wuppen is"? En hoeveel sporters brengen na de training minstens even veel tijd door achter hun computer om alle cijfertjes in excelbestandjes te gieten? Bestandjes die dan mooi grafiekjes maken per week, maand, jaar, van gemiddelde snelheden tot afgelegde afstanden en dies meer? Mijn computer houdt zelfs bij hoeveel km ik al gelopen heb met mijn huidig paar loopschoenen dat ik pas in juni kocht: 866 km alsjeblief! Dringend tijd voor een nieuw paar schoenen dus. maar goed, dat was m'n punt niet. m'n punt was: cijfers! We houden ervan. We registreren en vergelijken met eerder gelopen tijden, met tijden van anderen. Iedere verbetering leidt tot vreugde en de goede intenties om nog beter te doen, eventueel zelfs tot enig "gestoef" op sociale media zoals blogs en facebook (ok, ik beken), dat dan resulteert in '"bejubeling" door collega sporters die eigenlijk stiekem denken "oei, die heeft al 22km gelopen vandaag en ik nog niet, 'k zou er beter ook aan beginnen". Een mindere dag wordt snel-snel onder tafel geveegd door het excelbestand in kwestie snel op te slaan en af te sluiten zonder meer. Volgende keer beter. Geen kat die het weet. Herkenbaar? Tuurlijk wel. En ik geef toe, ik moet niet onderdoen wat cijfertjes en grafiekjes betreft....

Al jaren worden al m'n loop- en sinds kort ook fietstrainingen netjes geregistreerd via de Garmin, die dankzij de spitsvondige satelliettechnologie - tenminste, als het niet te bewolkt is én er niet te veel bomen zijn én ondergetekende niet vergeten heeft de batterijen op te laden - netjes op elk moment bijhoudt hoeveel km al werd afgelegd, welke de huidige snelheid is en welke de gemiddelde. Ook de hartslag wordt weergegeven, al zou het helpen moest ik de batterij van m'n hartslagmeter eens vervangen, want momenteel is dat enkel een flat line en euh... da's eigenlijk geen goed idee ;-)  Maar goed: ik beken: ook ik ben auteur van een excelbestandje waarin netjes alle sportieve prestaties worden bijgehouden om op tijd en stond via grafiekjes en tabellen de hopelijke vooruitgang te kunnen visualiseren. In het begin, toen ik nog enkel liep, was dat gemakkelijk. Je kijkt naar tijden en afstanden en het is meteen duidelijk. Maar loopkilometers zomaar vergelijken met fietskilometers? Nee, da's niet juist. Een duurloop van 32km is mighty impressive, een fietstochtje van gelijkaardige afstand nauwelijks het vermelden waard (bij wijze van spreken natuurlijk - ik wil hier geen collega-fietsers voor de borst stoten). En wat dan met skiën? Neem je het aantal kilometers afgelegd op de piste? Ook niet echt te vergelijken want dankzij het voordeel van de zwaartekracht, dat bij de een al meer dan de ander speelt (maar dat weten we niet, want de cijfertjes van de weegschaal interesseren ons niet, remember?) zoef je snel naar beneden waardoor je op veel minder tijd veel meer afstand kan doen. Om niet te spreken van je gemiddelde snelheid als je valt en een halve piste lager tegen een boom belandt.... En hoeveel kilometers fiets je eigenlijk tijdens een uur spinning? Een mens zijn ogen zouden er zowaar van beginnen draaien van al die cijfertjes. En dus houdt ondergetekende een heel simpele rekensom bij: het aantal gesporte uren per sporttak. Easy. Goed wetende dat fietsuren niet hetzelfde zijn als loopuren, en dat je makkelijk 8u per dag kan skiën maar niet spinnen. Maar goed, seconden, minuten en uren zijn tenminste wél toepasbaar op elke uitgeoefende sport. Dus: naast afstanden en gemiddelde snelheden bevat mijn excelbestandje ook een tabblad met het aantal gesporte uren. En zo kwam het dames en heren, dat ik maandag, op de 255e dag van het jaar (niet dat we tellen hoor) mijn 400e uur van 2011 heb gesport! Jawel! Daarvan namen lopen (> 50%, 205u) en spinnen (+/- 23%,92u) het grootste deel in beslag en daarmee was ik goed voor gemiddeld 1,5u sport per dag. En zelfs al zou ik tot 31 december niets meer doen (zeer onwaarschijnlijk), dan nog zou ik aan meer dan 1u sport gemiddeld per dag komen. Wijs, niet? Een ongelofelijk gelukkige mens was ik, toen ik tot dat besef kwam ;-).  Om de cijferliefhebbers te plezieren heb ik dat nog eens netjes in grafiek gezet ook:

cijfers.jpg

En zodoende is onze cijferhonger weer eventjes gestild. Eventjes. Op naar de 500! 

06:44 Gepost door Runner Jules | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

amai, en ik dacht dat het bij mij al erg was ! :-)

Gepost door: kaat | 15-09-11

Hoeveel weken ben jij wel gaan skiën? 45 uur glijden... Of reken jij à aantal uren op de piste? Inclusief liften drankjes etc?

Gepost door: Jan | 18-09-11

Mighty impressive!
Trouwens, veel suc6 voor zondag met je marathon van Berlijn! De sfeer is er fantastisch.
Met een dergelijk aantal uren aan sport zal dit peanuts worden.
Toi toi

Gepost door: Wisken | 21-09-11

De commentaren zijn gesloten.