20-11-11

Mijn mind gemapt... en de marathon ook

Zoals jullie weten heb ik een zestal maand geleden mijn werkgever-antiwitwascel na 7,5 jaar dienst geruild voor nieuwe werkgever- Universiteit Gent. Een stap waar ik hoegenaamd nog geen spijt van heb gehad, zeker niet. Onder de vele voordelen reken ik onder andere de leuke werksfeer, de boeiende en zeer afwisselende materie, fijne collega's, elke week een bosje bloemen op m'n bureau, de flexibiliteit en natuurlijk.... de wel zeer korte reistijd. Waar ik tot voor kort nog dagelijks 3u in totaal onderweg was dankzij onze vijand de NMBS, zorgt mijn stalen ros er nu voor dat ik welgeteld 17 minuten per dag "pendel": 10 minuten in 't gaan (bergop) en 7 minuten in 't keren (bergaf). Wat een luxe! En dan heb ik het nog niet gehad over de menu's in de studentenresto's en de vele sportieve evenementen die voor het personeel worden georganiseerd (zo is er komende vrijdag tijdens de lunchpauze de maandelijkse loop rond de Watersportbaan - om toch even in de sportsfeer te blijven). Nee nee, ondergetekende heeft hoegenaamd geen spijt van de overstap. En eergisteren mocht ik nog een item aan mijn 'voordeel'-lijstje toevoegen: OPLEIDINGEN!

UGent organiseert een hele reeks opleidingen waar je uit kan kiezen, van taal- en informaticalessen tot lessen "time management" of "vergadertechnieken". Een ruime keuze met voor elk wat wils. Je neemt de catalogus door, je klikt op een knop en vraagt lief aan je baas of je mag gaan en hopsakee... 't is in de sjakosh. En zo komt het dus dat ik vorige vrijdag werd ondergedompeld in de wondere wereld van "MINDMAPPING". In de hoop enige orde te brengen in de chaos die zich in m'n hoofd bevindt leek het me wel opportuun deze cursus te volgen. Het gaat er dus om om een "mindmap" te leren opstellen, een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en plaatjes die logisch zijn geordend in een boomstructuur rond een centraal thema. Alles wordt bijzonder visueel weergegeven, waardoor de logische structuur meteen zichtbaar is, en door het werken met kleuren en tekeningen valt het onthouden van dat alles ook veel beter mee. En zo worden mindmaps een handige tool bij studeren, maar ook bij brainstormen, het voorbereiden van presentaties of het samenvatten van vergaderingen. Een goed uitgewerkte mindmap zou er dan als volgt moeten uitzien:

picture_mind_mapping.jpg

Nu werden we dus een hele dag ondergedompeld in de wereld der mindmaps, gaande van spelletjes die aantoonden hoe ons brein ons bedriegt, tot een uitleg over de werking van ons brein (volgens mij is ENKEL mijn linkerhelft ontwikkeld want ik ben akelig rationeel en cijfergericht en totaal niet creatief) en dan uiteindelijk de uitwerking van mindmaps zelf. Wat heeft dit nu allemaal met sport te maken? Dat hoor ik jullie nu al denken natuurlijk. Awel.... we moesten voor onze mindmap een "project" kiezen waarvan we dan zouden mindmappen hoe we het zouden aanpakken. En dus.... koos ik m'n volgende marathon (Praag is grote kanshebber, Rotterdam is ook in de running maar dat hangt van een loopmaatje af) als "project". Tussen de "kerstkaarten maken", een "tuin aanleggen" en een "verhuis" vond ik dat eigenlijk best nog een leuk project, al zeg ik het zelf. En dus ging ik aan de slag om m'n marathon te mindmappen. Toegegeven, aan m'n tekentalent moet nog worden gewerkt, maar als het van dit plaatje afhangt wordt de marathon een succes ;-)

photo.JPG

Alle gekheid op een stokje... best wel leuk die mindmapping. Niet voor alle aspecten van 'mn job toepasbaar, maar ik zie me wel presentaties voorbereiden door de structuur ervan eerst zo voor te stellen, om maar iets te noemen. Op naar de volgende opleiding "beleidsteksten schrijven".... zou ik daar ook de marathon in kunnen verwerken????

20:20 Gepost door Runner Jules | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Je kan het ook via een programmaatje doen als je liever niet tekent, ik denk dat ik de software hier nog ergens liggen heb. Mindmapping wordt als extra-cursus ook gegeven in het middelbaar. Voor sommige leerlingen en sommige zaken heel goed toepasbaar, voor anderen is het gewoon nog meer chaos. Ik bleek iemand bij wie het niet werkte :-)

Gepost door: kaat | 21-11-11

voila, weer bijgelezen en gezien dat je 't goed stelt :-)
Hierbij nog mijn deelneming in je verlies van je papa. Na je verslag over Berlijn ben ik hier niet meer op bezoek geweest dus is dat me helemaal ontgaan.
Groetjes !

Gepost door: Chris | 24-11-11

De commentaren zijn gesloten.